10/7/13

Ελασσόνα: «Πάρτε το στρατόπεδο από δω»

Ηχηρό μήνυμα, μετά τον πύρινο «εφιάλτη» της περασμένης Δευτέρας, και αίτημα χρόνων παραμένει για την πόλη της Ελασσόνας η άμεση απομάκρυνση του Στρατοπέδου της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών(Π.Α.Π.), του στρατοπέδου που απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια της πόλης.

Το τρομακτικό σκηνικό που έζησαν οι Ελασσονίτες προχθές, με την πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο, όπου βρίσκονται οι αποθήκες της ΠΑΠ, με τον κίνδυνο ανάφλεξης των πυρομαχικών που φυλάσσονται εκεί, με το εφιαλτικό σενάριο να παραδοθεί η πόλη της Ελασσόνας σε… ένα σύγχρονο «ολοκαύτωμα», φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της χρόνιας απαίτησης του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων της Ελασσόνας για την άμεση απομάκρυνση της Π.Α.Π. από την Ελασσόνα, καθώς και για τη μετατόπιση του αγωγού καυσίμων (που εξυπηρετεί την 694 ΠΑΠ) εκτός του σχεδίου της πόλης, που διέρχεται πλέον (…μετά την επέκταση του σχεδίου) μέσα από κατοικημένο τμήμα της Ελασσόνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν με επιστολές και επισκέψεις σε αρμοδίους και σε Υπουργεία την επικινδυνότητα της ύπαρξης πυρομαχικών σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, ζητώντας άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζουμε τις επιστολές που στάλθηκαν για το θέμα στις: 13-6-2008, 27-2-2009, 27-11-2009, 31-12-2010, 15-7-2011, 9-10-2012.

Δυστυχώς, η προχθεσινή μέρα, η Δευτέρα 8 Ιουλίου του 2013, επιβεβαίωσε τραγικά τους φόβους της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, που προχθές πηγαινοερχόταν συνεχώς με τους συνεργάτες του στα μέτωπα και στις εστίες της φωτιάς και που υποχρεώθηκε στη λήψη της ασυνήθιστης και δύσκολης απόφασης εκκένωσης της πόλης, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτα μόλις λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Ελασσόνας! «Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας είναι θέμα υψίστης σημασίας και προηγείται όλων των άλλων…», υπενθύμισε με νόημα, χθες στην «Ε», ο δήμαρχος κ. Πασχόπουλος.

Πάντως, οι κάτοικοι (όλων των ηλικιών) συντεταγμένα και ψύχραιμα …σε μια πρωτοφανή επίδειξη ωριμότητας και σύνεσης εκκένωσαν την πόλη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατευθύνθηκαν στις όμορες Τοπικές Κοινότητες, που υποδείχτηκαν από τον Δήμο Ελασσόνας ή… εκεί όπου επέλεξαν να κατευθυνθούν οι ίδιοι -…Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Ευαγγελισμό, Κεφαλόβρυσο, στις παρολύμπιες περιοχές, στην περιοχή της Μελούνας, Λιβάδι, Κρανέα, Βερδικούσια, Λάρισα, Κατερίνη, Αμπελώνα, Τύρναβο, κ.α. Μετά από δύο και πλέον ώρες, όταν ο κίνδυνος πέρασε και έληξε ο συναγερμός, οι κάτοικοι, το ίδιο ήρεμα επέστρεψαν στα σπίτια τους και… «ξαναγέμισαν» τη «νεκρή» και «παγωμένη»… παρά τον καύσωνα –για ώρες- Ελασσόνα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Χθες, η μεγάλη φωτιά της Ελασσόνας είχε τεθεί υπό έλεγχο από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, που συνέχισαν τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση και των τελευταίων εστιών φωτιάς που υπήρχαν σε δύσβατα σημεία της έκτασης του στρατοπέδου. Παράλληλα, στον χώρο και στις καμένες περιοχές είχαν απλωθεί εκατοντάδες στρατιώτες και σμηνίτες, που συνέλεξαν και μετακίνησαν καμένους κορμούς δέντρων και καθάρισαν την περιοχή. Την ίδια ώρα, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου και Λόχου Μηχανικού του Στρατού άνοιξαν διόδους πρόσβασης, νέα αγροτικά δρομάκια και καθάρισαν τα χόρτα και τη βλάστηση, δίπλα από τα ερείσματα των υπαρχόντων δρόμων. Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, το θέμα της προχθεσινής σοβαρής κατάστασης με τη μεγάλη φωτιά και της άμεσης απομάκρυνσης της ΠΑΠ από την Ελασσόνα απασχόλησε το σώμα.

Πάντως, οι παρακάτω δηλώσεις του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, λίγες ώρες μετά τη διαβεβαίωση της Πυροσβεστικής πως η φωτιά ελέγχεται, προκάλεσαν αίσθηση, όχι μόνο στην Ελασσόνα, τον νομό Λάρισας, τον θεσσαλικό χώρο, αλλά και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, αφού η είδηση της μεγάλης φωτιάς στην Ελασσόνα «απλώθηκε» παντού μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και του διαδικτύου: «Όλοι μας περάσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ. Η Ελασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα. Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, που παρά τις επανειλημμένες πιέσεις μας για απομάκρυνση της ΠΑΠ από την πόλη μας, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τόσα χρόνια. Εξαίρουμε την ψυχραιμία των κατοίκων που εκκένωσαν την πόλη με απόλυτη ηρεμία και τάξη σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισημαίνουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των στρατιωτών που με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες. Ευχαριστούμε ολόθερμα όλες τις Αρχές, που μετά από συντονισμένες προσπάθειες και με μεγάλη αμεσότητα απέτρεψαν το χειρότερο σενάριο για την πόλη της Ελασσόνας».

Η ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρει: «Το προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΥΠΣΠ Θεσσαλίας νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους συναδέλφους, που με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και ζήλο ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες ενάντια στις καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως στον κίνδυνο που υπήρχε από ενδεχόμενες εκρήξεις πυρομαχικών στην περιοχή της Ελασσόνας στις 8-7-2013 στο στρατόπεδο ΠΑΠ. Για άλλη μια φορά το πυροσβεστικό σώμα επέδειξε τον επαγγελματισμό του και την αφοσίωση απέναντι στον Έλληνα πολίτη παρ” όλα τα προβλήματα (οικονομικά- εργασιακά) που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Για άλλη μια φορά ο Έλληνας πυροσβέστης απέδειξε ότι πρώτα λειτουργεί με το φιλότιμο και την καρδιά. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και καλή συνέχεια σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε αποφασίσει να υπηρετούμε».

ΤΟ ΚΚΕ

«Η πρόσφατη πυρκαγιά στην πόλη μας ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη απομάκρυνσης των αποθηκών πυρομαχικών άμεσα. Παράλληλα κατέδειξε πως η ύπαρξή τους αποτελεί κίνδυνο αφανισμού ολόκληρης της πόλης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Από την άλλη σκοπιά αποτελεί και εμπόδιο στην ανάπτυξη περαιτέρω υποδομών πρασίνου απαραίτητων για την αναψυχή και την υγεία των κατοίκων της Ελασσόνας. Παράλληλα είναι σημαντικός ο κίνδυνος που εγκυμονούν οι συνεχείς μεταφορές πυρομαχικών φορτίων, κυρίως του ΝΑΤΟ, μέσα από την πόλη μας με απώτερο σκοπό την καταστροφή τους, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.

Με αφορμή την πυρκαγιά αξίζει να αναρωτηθούν οι κάτοικοι της πόλης την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των αποθηκών (ΠΑΠ) αυτών σε συνθήκες που στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης είναι υπαρκτός και η εμπλοκή της χώρας μας στα πλαίσια των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών είναι δεδομένη. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει την ένταξη της στρατιωτικής δομής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και κατ” επέκταση τις αποθήκες της Ελασσόνας έξω από αυτούς τους σχεδιασμούς. Συνεπώς η απαίτηση για απομάκρυνση, αντικειμενικά, είναι δεμένη με την ανάγκη για απομάκρυνση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς του ΝΑΤΟ- ΕΕ, τους μακελάρηδες των λαών της Γης και της Μεσογείου, ειδικότερα αυτό τον καιρό. Είναι δεμένη με την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού στρατιωτικού υλικού και μονάδων με σκοπό την ασφάλεια της χώρας που θα υπολογίζει και την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών όπως η πόλη μας.

Θα ακουστούν αυτόν τον καιρό παχιά λόγια από κυβερνητικούς και παράγοντες της τοπικής διοίκησης, είναι αυτοί που για δεκαετίες πιπιλίζουν τα αυτιά μας για την ενδεχόμενη απομάκρυνση που μόνο στα λόγια γίνεται καθώς και για την παράκαμψη της πόλης που θα αποσυμφορήσει την κίνηση στην Ελασσόνα. Κανένας εφησυχασμός, οργάνωση του λαού της περιοχής μας μέσα από επιτροπές και μαζικούς φορείς που παράλληλα με τον αγώνα που θα δίνει για την επιβίωσή του απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων της κυβέρνησης των καπιταλιστών και των μονοπωλίων, θα αγωνίζεται για την απομάκρυνση της ΠΑΠ, για την απομάκρυνση του κινδύνου εμπλοκής της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Eφ. Ελασσόνα (Γιάννης Μουκίδης)