27/5/13

Δείτε τι προκαλεί η αποχή απο το πρόχειρο φαγητό!


​Σύνδρομα στέρησης, όπως άγχος και κατάθλιψη, προκαλεί η αποχή από το «πρόχειρο» φαγητό!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, οι οποίοι διαπίστωσαν επίσης πώς οι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές είναι εξαρτησιογόνες.

Οι επιστήμονες σίτισαν ομάδα τρωκτικών με πρόχειρα γεύματα για έξι εβδομάδες, όπου το 58% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά. Στη συνέχεια προσπάθησαν να τους σιτίσουν με πιο υγιεινά φαγητά και εκείνα άρχισαν να νιώθουν άγχος και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των πειραματόζωων αυτών, καθώς και άλλων που σιτιζόντουσαν υγιεινά και διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές. Όσα ποντίκια είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης, ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, καθώς και CREB, πρωτεΐνη που συνδέεται άμεσα με την λειτουργική ντοπαμίνη.

«Η έρευνα μας εξηγεί τόσο την καταθλιπτική συμπεριφορά όσο και την αρνητική στάση των ανθρώπων προς τις δίαιτες. Οι χημικές αλλαγές που επιφέρουν στον εγκέφαλο οι δίαιτες σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη συνήθη διατροφή μας προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακή διατροφής», εξηγούν οι ερευνητές.