29/9/13

Δείτε τι ρωτάμε μόνο το Google!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε ακόμη και το γιατρό μας. Είναι πιο εύκολο λοιπόν να αναζητήσουμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Οι απαντήσεις βέβαια δεν είναι πάντοτε αξιόπιστες.


Για το λόγο αυτό, οι γιατροί δίνουν απαντήσεις στα πιο… ντροπιαστικά συμπτώματα.

Ερώτηση: Γιατί θέλω να πάω στην τουαλέτα όταν γυμνάζομαι;
Απάντηση: Η ακράτεια ούρων κατά τη σωματική άσκηση είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα ή στην υπέρμετρη δραστηριότητα της κύστης, καθώς πιέζονται οι μύες στα τοιχώματά της. Όσον φορά τις κενώσεις, προσπαθήστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν γυμναστείτε. Αποφύγετε να καταναλώσετε καφέ, τσάι ή χυμό μήλου πριν τη γυμναστική, καθώς τα ροφήματα αυτά παρακινούν την περισταλτική κίνηση του εντέρου.

Ερώτηση: Γιατί έχω τόσες κρεατοελιές;
Απάντηση: Δεν είναι απόλυτα κατανοητό πώς εμφανίζονται οι κρεατοελιές, είναι όμως συχνότερες στα υπέρβαρα άτομα. Είναι συνήθως ακίνδυνες, εκτός αν διογκωθούν ή μολυνθούν. Δεν είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, είτε με καυτηριασμό είτε με χειρουργική επέμβαση.

Ερώτηση: Γιατί μυρίζουν άσχημα τα πόδια μου;
Απάντηση: Τα πόδια μυρίζουν έντονα όταν ιδρώνουν. Υπάρχουν στο σώμα βακτήρια τα οποία πυροδοτούνται από τον ιδρώτα και εκκρίνουν οσμές. Τα διαφορετικά είδη βακτηρίων αναδύουν διαφορετικές οσμές και επομένως τα πόδια κάθε ανθρώπου μυρίζουν διαφορετικά. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν φοράμε κάλτσες από νάιλον, καθώς δεν απορροφούν τον ιδρώτα. Υπάρχουν ειδικά αποσμητικά για τα πόδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Ερώτηση: Είναι φυσιολογικό να έχω πολύ κερί στα αυτιά;
Απάντηση: Η συσσώρευση αυτής της ουσίας στα αυτιά είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός του αυτιού βοηθά να αποφύγουμε τη συσσώρευση. Αρκετά αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι και το φαρμακευτικό οξυζενέ. Το οξυζενέ διαλύει το κερί και κρατά το αυτί καθαρό.

Ερώτηση: Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ;
Απάντηση: Σκοπός της εφίδρωσης είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται η εφίδρωση μπορεί να είναι η απάντηση στο ερώτημα. Μπορεί να πρόκειται απλώς για στρες ή για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Από ιατρικής πλευράς, είναι ένδειξη μιας πάθησης που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία επιδέχεται θεραπείας. Η πάθηση αυτή αφορά στη μη φυσιολογική ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων.

Ερώτηση: Γιατί το στομάχι μου γουργουρίζει τόσο δυνατά;
Απάντηση: Το σύμπτωμα αυτό είναι αρκετά ασαφές, καθώς μπορεί να υποδεικνύει κάτι αθώο ή κάτι αρκετά επικίνδυνο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι απλώς ένδειξη δυσανεξίας στη λακτόζη ή να είναι σύμπτωμα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Επίσης, οι ήχοι που κάνει το στομάχι μπορεί να οφείλονται στα ανθρακούχα ή στην εισπνοή αέρα κατά την κατάποση των τροφών. Εάν οι δυνατοί αυτοί ήχοι είναι συχνοί, προκαλούν έντονη δυσφορία και διαρκούν για αρκετές μέρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.