5/9/12

Porsche 911 Carrera 4: Άπιαστο... όνειρο

Μπορεί να έχουμε πολλά παράπονα από την πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της οικονομίας μας, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν πρέπει...
να μπλέκουμε τα κόλπα των διαφόρων παραγόντων και των οικονομικών αναλυτών με την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που εκπροσωπείται κυρίως μέσω τριών ισχυρών ομίλων (VW, Mercedes και BMW), έχει να επιδείξει τεχνολογίες και κατασκευές που σου κόβουν την ανάσα. Η πρόοδός τους είναι αξιοσημείωτη και δεν είναι τυχαίο ότι κατέχουν τα...
υψηλότερα μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτό τον χώρο, με πολλά ευρωπαϊκά κράτη να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Όταν διάβασα τα πρώτα στοιχεία της καινούργιας Porsche 911 Carrera 4, θυμήθηκα τους στίχους του τραγουδιού «αν ήμουν πλούσιος». Το αυτοκίνητο, το οποίο θα κοστίζει στην Ελλάδα γύρω στα 200.000 ευρώ, για τους περισσότερους οδηγούς είναι ένα όνειρο.

Κρατήματα

Η νέα πρόκληση που έρχεται από τα εργαστήρια της φημισμένης μάρκας είναι η τελευταία πράξη της νέας σειράς 911. Το σημαντικότερο νέο στοιχείο δεν είναι άλλο από το εξελιγμένο σύστημα τερακίνησης PTM (Porsche Traction Management).

Ένα σύστημα που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται με υψηλές ταχύτητες ακόμη και όταν η πρόσφυση στο οδόστρωμα είναι περιορισμένη. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο ταχύτατο μοντέλο να στέκεται στον δρόμο ακόμη και όταν ο οδηγός το παρακάνει. Ενα νέο μενού στον πίνακα οργάνων ενημερώνει τον οδηγό για την κατανομή της ισχύος σε κάθε άξονα.

Ιδιαιτέρα χρήσιμο και στην ανηφορική διαδρομή με συνεχείς στροφές, εκεί που σε κάθε μέτρο δοκιμάζεται η αντοχή του πλαισίου, οι ρυθμίσεις της ανάρτησης και η ελκτική ικανότητα.

Παράγεται σε τέσσερις εκδόσεις (911 Carrera 4 και 911 Carrera 4S), καθεμία από τις οποίες διατίθεται με αμάξωμα Coupé ή Cabriolet.

Εχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις βασικές πισωκίνητες εκδόσεις: αμάξωμα μειωμένου βάρους, αναβαθμισμένη ανάρτηση, οικονομικότερους κινητήρες και βελτιωμένα κιβώτια ταχυτήτων. Επιτυγχάνει εξοικονόμηση καυσίμου έως και 16% και είναι ελαφρύτερη έως και 65 κιλά από την απερχόμενη. Το πλέον διακριτό χαρακτηριστικό της τετρακίνητης 911 παραμένει το φαρδύ της πίσω μέρος. Οι θόλοι των πίσω τροχών προεξέχουν κατά 22 χλστ., ενώ οι πίσω τροχοί είναι φαρδύτεροι κατά 10 χλστ. Η 4 Coupé με τους 350 ίππους επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα μόλις σε 4,5’’ και έχει τελική 285 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση με το αυτόματο κιβώτιο PDK είναι 8,6 λ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 203 γρ./χλμ. Η 4 Coupé S παίρνει ισχύ από έναν κινητήρα μπόξερ 3.800 κ.εκ., 400 ίππων. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,1’’, με την τελική στα... 299 χλμ./ώρα. Εχει μέση κατανάλωση 9,1 λ./100 χλμ. και εκπέμπει 215 γρ. CO2 ανά χλμ. Παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Εκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.
Οι πωλήσεις ξεκινούν στο τέλος της χρονιάς.

Πηγή