29/8/12

Έρχεται χαράτσι και στα Ι.Χ.

Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο με το οποίο θα χρεώνεται ο προσωρινός χρόνος ακινησίας των Ι.Χ. κατ αντιστοιχία του τέλους ακινησίας των σκαφών αναψυχής. Ως εκ τούτου, όποιος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου σκοπεύει να παραδώσει τις πινακίδες του Ι.Χ. του κυρίως για οικονομική ελάφρυνση με την αποφυγή των τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων κλπ θα...
κινδυνεύει πλέον με την επιβάρυνση τέλους ακινησίας που μοιάζει πολύ με το χαράτσι για τις ακίνητες περιουσίες.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί μια μόνο ενότητα ενός ευρύτερου σχεδίου που εξετάζεται από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει προτάσεις για την άμεση αναδιάρθρωση των τεκμηρίων, την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αλλά και την παράταση του εκτελωνισμού οχημάτων Euro4 με χαμηλό συντελεστή.

Μέχρι σήμερα η κατάθεση των πινακίδων για προσωρινή ακινησία γινόταν δωρεάν και χωρίς ιδιαίτερες αιτιολογήσεις από τους ιδιοκτήτες. Όμως, τα τελευταία μόλις 3 χρόνια έγιναν περισσότερες από 740 χιλ. καταθέσεις πινακίδων Ι.Χ. με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα έσοδα του Κράτους από την είσπραξη των Τελών Κυκλοφορίας. Μάλιστα από τις 740 χιλ. καταθέσεις οι 365 χιλ. έγιναν τον περασμένο χρόνο!

Τα σενάρια
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο επιβολής τέλους ακινησίας στα Ι.Χ., τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ανάλογα με αυτά των σκαφών, δηλαδή από 10 έως και 100 ευρώ (ετησίως) με διάφορα αντικειμενικά κριτήρια όπως ο κυβισμός κ.ά.
Επίσης, το μέτρο αγγίζει και το κόστος έκδοσης νέων πινακίδων κυκλοφορίας με αύξηση της τιμής (που σήμερα κυμαίνεται κοντά στα 75 ευρώ).
Ακόμη μια πρόταση είναι η καταβολή του 50% των τελών κυκλοφορίας ως τέλος ακινησίας

Ο στόχος
Η κυβέρνηση με το μέτρο της επιβολής των παραπάνω μέτρων στοχεύει:
Να σταματήσει την κατάληψη θέσεων στάθμευσης από εγκαταλελειμμένα Ι.Χ.
Να μειώσει τις ουρές στις εφορίες στα τέλη κάθε χρόνου
Να αυξήσει τις οριστικές διαγραφές ΙΧ καθώς με το έως σήμερα ισχύον καθεστώς της προσωρινής ακινησίας, χιλιάδες ΙΧ καταλήγουν σε πλανώδιους πωλητές ενισχύοντας την φοροδιαφυγή.

ERGON blog