15/5/13

H φωτογραφία της χρονιάς που συγκλόνισε τον κόσμο...!


Ειδικός λέει ότι είναι προϊόν photoshop

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της φωτογραφίας «Gaza Burial» του Πολ Χάνσεν που κέρδισε το διεθνές βραβείο φωτογραφίας για το 2012 «World Press Photo» και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, δημιουργούνται μετά την ανάλυση ενός ειδικού που ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει ότι η εικόνα είναι... πειραγμένη και αποτελεί προϊόν επεξεργασίας με photoshop.

Ολα ξεκίνησαν τη Δευτέρα όταν ο ειδικός επί τέτοιων θεμάτων Νιλ Κράουτζ ανέφερε μιλώντας στον ιστότοπο Extremetech.com ότι η φωτογραφία που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «World Press Photo 2012» δεν είναι αυθεντική, αλλά αποτελείται από τρεις διαφορετικές εικόνες. Ο ειδικός ανέφερε μάλιστα, ότι έχουν «πειραχτεί» και τα πρόσωπα των πενθούντων τα οποία πρωταγωνιστούσαν στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

«Ο Χάνσεν έβγαλε μια σειρά φωτογραφιών. Στη συνέχεια συνειδητοποίησε πως η πιο δραματική φωτογραφία του είναι αρκετά σκοτεινή και έτσι αποφάσισε να ενώσει περισσότερες από μια φωτογραφίες και να τις φωτίσει», προσθέτει ο Νιλ Κράουτζ.

Ο Σουηδός βραβευμένος φωτογράφος, από την πλευρά του έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Κράουτζ τονίζοντας ότι η φωτογραφία δεν αποτελεί προϊόν σύνθεσης, ούτε είναι ψεύτικη.

«Καμιά φωτογραφία μου δεν έχει εξεταστεί πιο διεξοδικά, όσο αυτή. Τη μελέτησαν τέσσερις εμπειρογνώμονες και ειδικοί επί των φωτογραφιών από όλο τον κόσμο» προσθέτει ο Πολ Χάνσεν.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι του «World Press Photo» μιλώντας στηHuffington Post. «Γύρω από τη φωτογραφία του Πόλ Χάνσεν που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για το 2012 από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, έχει ξεσπάσει μια συζήτηση για το επίπεδο ενίσχυσης που έχει υποστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Πολ Χάνσεν έχει ήδη εξηγήσει λεπτομερώς το πώς επεξεργάστηκε την εικόνα. Το World Press Photo δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει τις εξηγήσεις του».

Ωστόσο, καταλήγει ο εκπρόσωπος του World Press Photo, προκειμένου να μπει ένα τέρμα στη συγκεκριμένη συζήτηση και να διαλυθεί κάθε φήμη, σε συνεργασία με τον Πολ Χάνσεν ζητήσαμε από δυο ανεξάρτητους ειδικούς να κάνουν τη δική τους πραγματογνωμοσύνη πάνω στη συγκεκριμένη εικόνα. Μόλις τα πορίσματά τους είναι έτοιμα, θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Η βραβευμένη φωτογραφία του Χάνσεν απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που είχαν σκοτωθεί σε εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη να κηδεύονται δια περιφοράς από πονεμένους συμπατριώτες τους.