23/10/12

Ζήσε σαν Έλληνας με αρχές

του Ιωάννη Β. Δημοκώστα
Ζήσε τις στιγμές χωρίς να περιμένεις ότι θα τις χορτάσεις .Η ζωή είναι μια ιδέα που σαν εικόνα την αποθηκεύεις στον εγκέφαλο σου και δεν είναι αναλωτή...
ούτε ουτοπική για να την καταναλώσεις με προορισμό αισθησιακό ή για το στομάχι σου...


Έστω και σε φευγαλέες εικόνες οι χρονικές στιγμές έχουν τη μοναδικότητα τους .Δεν προλαβαίνεις λόγω της καθημερινότητας να τις ζήσεις όλες ως πρωταγωνιστής .Οι αναμνήσεις που τους αφιερώθηκες ,θα είναι η περιούσια σου για το μέλλον . Βιώνοντας το σήμερα σου δίνεται το δικαίωμα να είσαι και να νιώθεις ζωντανός ή ζωντανή με δυναμικές .

Οι γονείς αρχικά σε στηρίζουν στα πρώτα κοινωνικά βήματα και είναι οι πρώτοι άνθρωποι που σ’ αυτούς βασίστηκες .Όταν θα σου λείψουν θα συγκεκριμενοποιήσεις από την απώλεια το κόστος. Όταν το επιτύχεις να ζείς και να λειτουργείς χωρίς αυτούς θα έχεις ωριμάσει και θα έχεις αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.


Το ίδιο ισχύει και για το τρόπο που ζείς ,με ποιους ζείς και πως ζείς.

Τα αγαπημένα πρόσωπα και γενικότερα οι οικείοι σου θα αποτελέσουν τον αρχικό σου κοινωνικό περίγυρο αποτελώντας μια ομάδα συνεργασίας και προόδου . Διεύρυνε τον κύκλο για τη κοινωνική σου καταξίωση και παρουσία.

Δείξε ότι λειτουργείς με κοσμοθεωρία και είσαι άνθρωπος με κανόνες, οι άλλοι θα σε διακρίνουν σίγουρα μέσα από αυτούς .

Δεν είναι κακό, για σένα να ζεις απολαμβάνοντας τις στιγμές .το αντίθετο είναι κακό αφού χάνεις τη ζωή.

Ευτυχισμένος ή ευτυχισμένη θα είσαι όταν το κοινωνικό σου περιβάλλον θα επικοινωνεί με τις ίδιες ευαισθησίες μαζί σου ,επιβραβεύοντας έτσι τις επιλογές προτίμησης και τη σιγουριά που θα τους παράγεις.( φίλος τον φίλο εν κινδύνοις γινώσκει)

Με την ωριμότητα της αυτογνωσίας επικοινωνιακά θα ζεις μαζί τους σε πνευματική και συναισθηματική διέγερση και ευεξία .Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα σε πλουτίσει με γνώσεις και ποιότητα σκέψης και θα γίνει το λούστρο της διακεκριμένης προσωπικότητας . Η εμμονή σου σε κανόνες θα σε καταξιώσει ως προσωπικότητα με αρχές , που ο λόγος σου θα είναι συμβόλαιο αναγνωριζόμενος στο χώρο ,για το πνευματικό σου πλούτο ως ο σοφός ή σοφή ,επιβραβεύοντας έτσι τη γόνιμη διαδρομή σου. η διαδρομή δεν θα δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την έπαρση σε φιλαυτία.

Ζώντας για τους άλλους ,βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη ,σύμφωνα με τη κοσμοθεωρία σου υπηρετώντας την με αντικειμενικό τρόπο ηθική και καλό μην ασχοληθείς με του πλούτο (η φιλαργυρία είναι η μητρόπολις όλων των κακών-Διογένης μονο σκοτούρες θα σου φέρει)αφού εσύ θα είσαι ολιγαρκής ,θα προσφέρεις χωρίς ενδοιασμό σε άλλους περισσότερο και σε άλλους όλους λιγότερο ,ακόμη και σ’ αυτούς που δεν το αξίζουν .Η προσφορά συνήθως πιάνει τόπο και εκτιμάται όταν συνίσταται σε παροχές τόσον συναισθηματικές όσον και υλικές - ενθυμούμενος πάντα ότι ο προσφέρων είναι αγαπητός και όχι ο διεκδικών.

Ποτέ να μη ξεχνάς ότι όλοι από τους μόνους ανθρώπους που παίρνουμε είναι οι γονείς ,οι οποίοι μόνο δίνουν.(οι εξαιρέσεις δεν είναι ο κανόνας).

Για τα επικοινωνιακά δεν σκέπτονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια και είναι γιορτή λαμπρή όταν συμπίπτουν σε πνευματικές συζητήσεις και σε διαλογισμούς στιγμές αρμονίας ,όπου η συζήτηση απογειώνει τη σκέψη και η εγκεφαλική επικοινωνία μεταβάλλει τη καθημερινότητα σε παράδεισο.

Το πνευματικό πλούτο αναζητώντας τον στους άνθρωπος μη τον συνδυάσεις ποτέ με την εξωτερική καλλονή αφού η ευγένεια ψυχής και ο ανθρωπισμός δεν συναντώνται στα σαλόνια της πασαρέλας .

Στις πνευματικές συναντήσεις και συζητήσεις που αναδύουν τον ευφυή συνομιλητή το προφίλ που θα σκιαγραφήσετε για τη προσωπικότητα σας και τη ποιότητα της να είστε σίγουροι ότι η ομορφιά και διανόηση με φιλοσοφία δεν έχουν πάντα το ίδιο κατάλυμα ,αποτελώντας στην αντίθετη περίπτωση μια ευχάριστη αλλά σπάνια έκπληξη.

Ας ζήσουμε λοιπόν με μέτρο –«φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»

Θουκυδίδης. Από τον Επιτάφιο του Περικλή

Φιλοσοφικές αρχές

1.ελπίς είναι η ζωή
2.κατάρα είναι η εξάρτηση στο σώμα
3.δέος είναι ο φόβος για τον αιώνιο ύπνο
4.πίστη είναι η πειθαρχία, στις αρχές και την ηθική
5.αν σε όλα αυτά έχεις θέσεις ,αρχές και κοσμοθεωρία, είσαι υπεύθυνο προβληματιζόμενο μέλος της κοινωνίας με διακριτούς ρόλους ,ξεχωριστής προσωπικότητας και ήθους .

Ο εγκέφαλος είναι ένα σκεύος που χρειάζεται να το γεμίσουμε με γνώση και όχι να το μεταβάλουμε σε αποθήκη για καταναλώσουμε αυτο που περιέχει.

Στόχος επιδιωκόμενος , να γίνουν οι γνώσεις - γνώση, να ενσωματωθούν σ' ένα σώμα, σ' έναν οργανισμό τόσο τέλεια όσο το εγώ.

Το παλαιό πρέπει στην εξέλιξη να παραχωρεί τη θέση του στο καινούριο, το ψέμα πρέπει να αποκαλυφθεί από την αλήθεια, και η αλήθεια, αν και την πολεμούν στο τέλος πάντα λάμπει.

Άνθρωπος που δεν έχει φίλους ή είναι θεός ή αγρίμι.

Διαφορετικοί άνθρωποι κυνηγούν την ευτυχία με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά μέσα, και έτσι φτιάχνουν για τον εαυτό τους νέους τρόπους ζωής και ειδή διακυβέρνησης. «Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς, κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη».

Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Ζήσε με το τρόπο σου αυτάρκης και δώσε προτεραιότητα και προσοχή στις ιδέες σου, σύμφωνα με τα ιδεώδη σου.

Πηγή