2/9/12

«Η Μέρκελ είναι ο διάβολος μεταμορφωμένος»


Είναι πολλοί οι Έλληνες που «στολίζουν» την Άνγκελα Μέρκελ με χαρακτηρισμούς όπως «Διάβολος μεταμορφωμένος» και «μαφιόζα». Όταν όμως οι ίδιες λέξεις βγαίνουν από το στόμα μιας Γερμανίδας, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν!

Με τέτοια σκληρή γλώσσα εκφράζεται η καθηγήτρια Γκέρτρουντ Χέλερ για την καγκελάριο, στο νέο βιβλίο της...


Η 71χρονη επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πάντερμπορν και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος θεωρεί «διάβολο μεταμορφωμένο» την Άνγκελα Μέρκελ και την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί «μαφιόζικες μεθόδους» προκειμένου «να υποσκάψει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Γερμανία».

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η στενή συνεργάτης του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, στην ερώτηση «ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ για να εδραιώσει το σύστημα της» η Χέλερ απαντά: «Βασικά τρεις. Η πρώτη είναι η επιβολή της παντοδυναμίας της σε αδύναμους συνεργάτες. Η δεύτερη η επιβράδυνση ή η κωλυσιεργία, έτσι που οι αντίπαλοί της να μη μπορούν να βλέπουν τα χαρτιά της σε επίμαχα θέματα. Και η τρίτη είναι ο δανεισμός ή το leasing ιδεών από άλλα κόμματα, από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους. Η καγκελάριος δρα εδώ σαν πολιτική ακρίδα».

Η καθηγήτρια δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την καγκελάριο ως έναν άνθρωπο χωρίς αναστολές και αναφέρεται στη σχιζοειδή -κατ' αυτήν- διάκριση μεταξύ της «καγκελαρίου Μέρκελ» και της «γυναίκας Μέρκελ».

«Υπάρχει όντως κάποια σχιζοφρένεια. Προσωπικά, είναι μειλίχιος άνθρωπος. Πολιτικά όχι. Η κυρία Μέρκελ, όπως γράφω και στο βιβλίο μου, μπήκε κατά την επανένωση της Γερμανίας, στα 35 της, στην πολιτική. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μπορεί να υπερκεράσει τους άλλους αν άφηνε στην άκρη τις παραδοσιακές αξίες. Και όσο λιγότερες αξίες είχε τόσο λιγότερες και οι αναστολές της», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Χέλερ προς τέρψιν όσων πιστεύουν ότι η Μέρκελ δεν έχει καλές προθέσεις.

trelokouneli