4/9/12

Η συγκλονιστική ιστορία του Ισπανού που από τρομοκράτης έγινε Παραολυμπιονίκης

Συγκλονίζει την αθλητική κοινότητα η ιστορία του Βελόσο. Τρομοκράτης που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 84 ετών, και έμεινε παράλυτος
μετά από 432 ημέρες απεργίας πείνας, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο ισπανός αθλητής Σεμπάστιαν Ροντρίγκεθ Βελόσο, πρώην μέλος της κομουνιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Γκράπο, κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στον αγώνα κολύμβησης που έγινε στις 30 Αυγούστου και η απίστευτη ιστορία του έγινε γνωστή παγκοσμίως...


Ο 55χρονος σήμερα αθλητής και πατέρας μιας 19χρονης, καταδικάστηκε το 1984 σε 84 χρόνια φυλάκιση για το φόνο ενός επιχειρηματία και για βομβιστικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή έκανε απεργία πείνας για 432 ημέρες, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε αρκετά ζωτικά του όργανα και τελικά να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Για να παραμείνει ζωντανός, οι φύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος τον τάιζαν με το ζόρι.

Τελικά αποφυλακίστηκε νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1996 όταν και ξεκίνησε τον πρωταθλητισμό στο κολύμπι. Από τότε έχει κερδίσει 13 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, της Αθήνας και του Πεκίνου.
Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει για τα εγκλήματα που διέπραξε, για τα οποία πήρε χάρη από την ισπανική κυβέρνηση το 2007, μετά τις αθλητικές του επιτυχίες, και δηλώνει ότι θα ήθελε να τον θυμούνται για τις επιδόσεις του στην κολύμβηση και όχι για το βίαιο παρελθόν του.

blog.gr