28/8/12

Μαριχουάνα: 2 νέες έρευνες για την αμφιλεγόμενη δράση της


Η διαμάχη για τη μαριχουάνα καλά κρατεί. Η αμφιλεγόμενη εικόνα για αυτό το “μαλακό” ναρκωτικό συνεχίζει να υπάρχει και οι επιστήμονες έχουν χωριστεί στα δύο.
Κάποιοι είναι υπέρ της θεραπευτικής του χρήσης και κάποιοι κάθετα αντίθετοι με αυτή.

Δύο νέες βρετανικές επιστημονικές έρευνες πάντως, ήρθαν να περιπλέξουν την κατάσταση και..
για άλλη μια φορά να συντηρήσουν την αμφιλεγόμενη αυτή εικόνα. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες αυτές, η μαριχουάνα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε συμπτώματα ψύχωσης, αλλά από την άλλη η μαριχουάνα δεν ευθύνεται για τη σταδιακή απώλεια της μνήμης.

Η πρώτη μελέτη με επικεφαλής τον ψυχοφαρμακολόγο Σαγκνίκ Μπατατσάρια, του κολλεγίου king's college του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής των ΗΠΑ, “archives of general psychiatry”, διαπίστωσε ότι η μαριχουάνα περιέχει 2 χημικές ουσίες, που προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα στον εγκέφαλο.

Από τη μια η τετραυδροκανναβινόλη, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ψύχωσης σε υγιείς ανθρώπους, ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα σε ασθενείς. Και από την άλλη η ουσία κανναβιδιόλη που μπορεί να καταπολεμήσει τέτοια συμπτώματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές απεικονίσεις περιοχών του εγκεφάλου (fMRI) σε χρήστες μαριχουάνας και ήταν αποκαλυπτικές. Έδειξαν ότι τα ψυχωτικά φαινόμενα εμφανίζονται επειδή η τετραυδοκανναβινόλη “μπερδεύει” την ικανότητα του εγκεφάλου να διακρίνει ανάμεσα σε ερεθίσματα που υπάρχουν και σε “φανταστικά” φαινόμενα. Η συγκεκριμένη ουσία της μαριχουάνας “τρελαίνει” τον κρίσιμο νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης.

Η ίδια έρευνα έδειξε όμως ότι η άλλη ουσία η κανναβιδιόλη μπορεί να λειτουργήσει σαν αντιψυχωτικό φάρμακο και να μειώσει τα σχετικά συμπτώματα.

Η δεύτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “american journal of epidemiology” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεσήλικες που βλέπουν τη μνήμη τους να εξασθενεί δεν πρέπει να το αποδίδουν στην όποια χρήση μαριχουάνας είχαν κάνει κατά το παρελθόν. Αυτό που λέμε λαϊκά: “έκαψαν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα από τη χρήση”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη νοητική λειτουργία 9.000 ατόμων ηλικίας κοντά στα 50 και βρήκαν ότι όσοι είχαν κάνει περιστασιακά χρήση κάνναβης τα κατάφερναν εξίσου καλά στα νοητικά τεστ με εκείνους που ποτέ δεν είχαν καπνίσει τέτοιες ουσίες.

to-kounavi